Behandling af fobier

Behandling af fobier – hvad er en fobi?

En fobi er beslægtet med angst. Der er tale om irrationel angst for en specifik ting. Selve ordet “fobi” kommer fra det græske “phobos” der betyder “frygt” eller “flugt fra”. Fobierne adskiller sig også på den måde, at angsten er for noget mere konkret.

Du kan med fordel læse lidt om angst inden du går videre i denne beskrivelse, hvor du også kan læse om behandling af fobier.

Under en angstfremkaldende situation vil kroppen lagre de sanseindtryk der gælder i øjeblikket samt kroppens reaktion på begivenheden. Det giver nemlig meget god mening, for det gør den for at kunne lære af begivenheden. For dermed kan den hurtigt fremkalde den samme reaktion, skulle du møde den samme trussel igen.

Det kan være det er synet af en bestemt genstand, som f.eks. en edderkop der udløser fobien. Det kan også være en bestemt lyd, berøring, lugt eller smag. Selve tanken om fobien kan også udløse den.

Mand med fobi

Der findes mange forskellige fobier, og der er sat navne på rigtigt mange af dem. Nogle eksempler:

 • Angst for edderkopper (arachnofobi)
 • Angst for slanger (ophidiofobi)
 • Angst for fugle (ornithofobi)
 • Angst for lukkede rum (klaustrofobi)
 • Højdeskræk (altofobi)
 • Angst for nåle (aichmofobi eller trypanofob)
 • Flyskræk (aviatofobi)
 • Tandlægeskræk (dentofobi)
 • Lægerskræk (Iatrofobi)
 • Angst for hunde (cynofobi)
 • Angst for klovne (coulrofobi)
 • Angst for store pladser (agorafobi)
 • Angst for tordenvejr (brontofobi)
 • Angst for snavs eller bakterier (mysofobi)

Reaktionen kan være mildt generende såvel som kraftig, som dem der er beskrevet i afsnittet om angst. Fobien kan også udløse smerter.

En fobi er imidlertid ikke altid særlig hensigtsmæssig eller rationel. En skræk for edderkopper f.eks. er ikke rationel fordi vi ikke har farlige edderkopper i Danmark, men man kan selvfølgelig synes at de er ækle. I flere situationer kan en fobi dog være decideret genererende og begrænsende.

Hvad er årsagen til fobier?

 

Fobien kan være opstået tidligt i dit liv, og du er måske ikke engang bevidst om, hvilken situation der forårsagede den. Der findes eksperter der ligefrem mener, at det kan overleveres fra generation til generation, hvilket selvfølgelig kan forklare, hvordan “instinkter” udvikles.

I nogle tilfælde kan sindet overdrive faren og i andre tilfælde kan den have dannet en forkert kobling til det der forårsagede angstreaktionen. Dette kan skyldes en tilfældig timing eller andre forhold. Dyr kan – som andre levende væsener – også få fobier, og for at illustrere det med en forkert kobling, kan der gives et eksempel med en hund der har udviklet en forbi mod fugle. Situationen har været, at hunden havde det med at jagte fugle. En dag løb den – under jagten – ud på motorvejen og blev uheldigvis påkørt. Rent logisk skulle man så antage at hunden – fremadrettet – ville være bange for biler, men den blev i stedet bange for fugle. Der blev dannet en “forkert” kobling.

Man kan måske godt få den følelse af, at “man er lidt mærkelig” når man tænker på sin fobi. Men man kan måske sammenligne fobi med allergi, altså at man udvikler en reaktion imod bestemte ting. Men der er tale om helt naturlig beskyttelsesmekanisme. Alvoren er blot misforstået og reaktionen er gået hen og er blevet uhensigtsmæssig.

Hvordan behandles en fobi?

 

Der er ingen grund til at gå rundt og føle sig generet af en fobi, eftersom behandling af fobier i langt de fleste tilfælde kan afhjælpes effektivt, og oftest ret hurtigt (det afhænger bl.a. at sværhedsgraden af fobien).

Hypnose og terapeutiske samtaler (NLP) er meget virkningsfulde mod fobier. Vi kan vha. regressionsteknikker finde frem til den situation der forårsagede fobien og “opløse” den.

Du kan også hjælpes til at bearbejde oplevelsen rent logisk. Måske havde du brug for bestemte ressourcer i øjeblikket, som du ikke havde adgang til. I det øjeblik du erfarer dette, vil du oftest kunne tilføre disse ressourcer fra dit nuværende ståsted.

Endeligt kan vi også gøre oplevelsen “flad” og neutral.

I andre tilfælde, så som for præstations og eksamensangst, kan jeg finde på at supplere med at sætte et beroligende “anker” op, som du kan bruge til at udløse en beroligende tilstand i en krævende situation.

Ofte kombineres teknikkerne alt efter hvad der er brug for.

Kontakt mig

Du kan udfylde formularen herunder, og jeg vil kontakte dig hurtigst muligt. Derpå kan vi tage en uforpligtende en snak om din fobi og du kan få min umiddelbare vurdering.

Eller, endnu bedre, kan du booke en tid med mig i kalenderen herunder. Det er optimalt, idet vi så sikrer, at vi begge har tid. 

Generelt kan jeg afse op til 30 min. for disse uforpligtende konsultationer.

De tager selvfølgelig en del af min tid, så jeg vil dog anmode om, at du kun kontakter mig, hvis du er seriøs og motiveret.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com