Få et bedre selvværd
Du har længe døjet med et lavt / dårligt selvværd og ønsker et bedre eet af slagsen. Du har måske også gået til psykolog eller til en psykiater, men det er som om det ikke har rykket tilstrækkeligt ved dit velbefindende på trods af flere samtaler.
I det følgende vil jeg forklare lidt om selvværdet, både det dårlige og det gode selvværd, og deres konsekvenser. Det er uanset om det drejer sig om et lavt selvværd (også kaldt dårligt selvværd) hos børn eller voksne. Men jeg vil også redegøre for, hvordan hypnoseterapi er en helt anden og mere virkningsfuld vej til et bedre selvværd. Ingen af os er født ind i verden med et lavt selvværd, så det er noget der er kommet til hen ad vejen. Og er noget kommet til, kan vi også slippe af med det igen, evt. ved at blive mindet om, hvordan det var før selvværet blev forringet.
Der er langt flere mennesker end du måske tror, der går rundt med et lavt selvværd. Det er efterhånden blevet lidt af en folkesygdom, men det gør det jo ikke mere acceptabelt. Det tyder på, at noget i vores kultur og i vores samfund måske ligefrem fremmer et lavt selvværd.
Selvværdet kobler til en lang række øvrige problemstillinger, tag fx. sådan noget som overvægt. Det kan selvfølgelig forekommer, at du føler at du har et lavt selvværd, hvis du kæmper med overvægt, og at et vægttab rummer noget af løsningen. Og det holder såmænd nok også et stykke hen ad vej, omend jeg vil sige at du skal være varsom med at basere dit selvværd på ydre vurderinger og omstændigheder. Et lavt selvværd kan også føre til depression.
Konsekvenserne af et lavt selvværd er en dårlig livskvalitet, og alt for mange mennesker går rundt med det, ubehandlet.
I videoen herunder kan du høre mig tale om det problematiske i det lave selvværd, hvorfor det kan være opstået og hvordan man opnår et bedre selvværd. Længere nede på siden finder du også nogle gode råd til at øge sit selvværd.
Selvværd
Et selvværd, er som ordet antyder, en værdisættelse af ens person, via ens egenvurdering.
Et lavt / dårligt selvværd er, som ordet siger, følelsen af ikke at være lige så meget værd som andre, dvs. at man ikke er god nok. Og måske også – og i værste fald – at man ikke rigtig fortjener at være her.
Rigtig mange mennesker går rundt med et lavt selvværd, og det kan forårsage en lang række problemer. Man kan nemt komme til at gøre sig mindre end man egentlig er: Og dette kan resultere i dårlig trivsel. Kommer du så ud i en livskrise, som de fleste mennesker oplever flere af gennem et helt liv, har du måske ikke den indre robusthed og ballast, som du ellers kan få så meget brug for.
Der findes ligefrem et kendt “syndrom” indenfor området der er kendt som “The imposter syndrome” (bedrager-syndromet). Denne handler om, at man går rundt med en evig følelse af, at “det snart bliver gennemskuet, at man ikke evner sit arbejde” / at man – som navnet antyder – føler sig som en bedrager.
Selvtillid og selvværd
Selvværd må ikke forveksles med selvtillid. Selvtillid er knyttet til handlingen og selvværet til identiteten. Du kan nemlig godt have tillid til, at du kan udføre en bestemt aktivitet, men samtidig føle dig lav på din værdi som menneske. Og selvtilliden kan aldrig erstatte et godt selvværd, og selvtilliden er aldrig bedre end den sidste handling. Det betyder, at har du ikke har et godt selvværd som bolværk imod handlinger der gik knapt så godt, kan du blive negativt påvirket af resultatet.
Selvtilliden bidrager desværre kun sparsomt til at opbygge selvværet.
Vi lever desværre i et samfund der dyrker selvtilliden mere end selvværet. Det bevirker, at rigtigt mange mennesker hele tiden søger efter at blive bekræftet. Vi er så dopet på feedback, at fraværet af den giver rigtig mange mennesker usikkerhed. Bliver jeg nu fyret? eller Finder hun nu en ny? Det øgede selvværd er et effektivt værn mod den slags.
Manglende eller dårlig selvtillid kan vi også tale om, men vejen ud af det er noget mere enkelt end for selvværdet. Nogle af mekanismerne kan dog være de samme, fx. begrænsende overbevisninger.
Årsager til lavt selvværd
Årsagerne kan være rigtig mange. Oftest handler det om en prægning fra din barndom (ofte helt tilbage til 0-7 års alderen). Her er du måske kommet til at danne uhensigtsmæssige og begrænsende overbevisninger. Det kan fx handle om, at du føler at skal gøre dig fortjent for at være her. Men det kan også være, at du har haft nogle belastende oplevelser som voksen. Samfundet er desværre også med til at præge os i en uheldig retning, da vi konstant bliver målt på vores resultater og ikke på vores indsats.
Det handler rigtig meget om hvordan dine omgivelser, herunder skolen og dine forældre eller omsorgspersoner i øvrigt, har præget dig gennem feedback. For det er nemlig ret afgørende mht. opnåelse af et bedre selvværd. Har du fået meget ros bliver du måske glad. Men der er evidens for, at feedback på resultater resulterer i forsigtige mennesker der helst ikke påtager sig nogen væsentlig risiko for fiaskoer og fejl. Feedback på indsatsen derimod danner robuste og ihærdige mennesker. Og frem for ros er anerkendelse bedre. Men pas også på med, ikke at basere hele din følelse af værd på baggrund af vurderinger fra andre. Det handler altså også om, at danne sig en indre reference, så man selv kan vurdere om man har gjort noget godt nok. Det handler ligeledes om at føle, at man er noget værd uanset resultatet.
10 øvelser som hjælp til et bedre selvværd
- Find noget realistisk at sammenligne dig med og lad være med at sammenligne dig med andre hele tiden.
- Vær medfølende overfor dig selv. Slår du dig selv i hovedet med “stegepanden” når du har gjort noget galt?
- Arbejd på at få en bedre selvindsigt. Hvad er du god til, og hvad er du knapt så god til?
- Styr dit fokus. Hvad fokuserer du mest på? Problemerne i dit liv eller de områder der virker? Du kan ikke som sådan styre dine tanker, men du kan lære at styre hvilke tanker du har fokus på og som du giver næring.
- Gør noget godt for andre. F.eks. gennem frivilligt arbejde. Det at gøre en positiv forskel er ofte meget styrkende for selvværdet.
- Arbejd med dine kontrolbehov. I virkeligheden er det få ting vi mennesker er i egentlig kontrol over. Men man kan lære at acceptere dette, og at lægge sit fokus på de områder hvor man så har egentlig kontrol.
- Overvej at føre en taknemmeligheds dagbog. Der er så mange ting vi kan være taknemmelige over, men hvor ofte tænker du egentlig nærmere over det? At føre en journal over de ting du er taknemmelig over, kan være styrkende for selvværdet at skrive og læse om.
- Udtryk din taknemmelighed. Om det så er et kompliment til et andet menneske eller noget dybere, så er det noget der i den grad påvirker dine medmennesker positivt. Og der bliver ofte kvitteret med noget den anden vej, hvilket måske ligefrem kan opbygge en taknemmeligheds kultur.
- Vælg én ting hver morgen som du gør perfekt. Om det så blot er at rede din seng eller at lave den perfekte kop kaffe.
- Kend dine værdier og overbevisninger og vær tro mod dem.
“Det siges, at selvindsigt fører til selverkendelse, og at selverkendelse fører til selvværd, og at selvværd fører til selvrespekt”
Hvordan øges selvværdet?
Når vi tøver med at bruge et ord som “behandling” er det fordi dette ord antyder, at der er en hurtig løsning og et “kvik-fix”. Men jeg bruger selvfølgelig hypnose og hypnoseterapi som redskaber, ud over at det handler rigtig meget om at danne mere bevidsthed om dig selv.
Du skal generelt indstille dig på, at det kræver en vis egen-indsats. Denne indsats bygges bedst på at du lærer dig selv ordentligt at kende, både dine gode og knapt så gode sider. Det handler også om, at du begynder at bruge de redskaber, som du lærer hos mig. Omvendt betyder det dog ikke, at du nærmest skal gå i terapi i flere år. Du kan faktisk komme et langt stykke med et almindeligt hypnoseterapi forløb på 3-5 gange, bl.a. fordi du trækker erfaringer fra hypnoterapeuten som har gået vejen selv.
Problemerne kan vi få løst op for i terapien, så som at vi kan ændre på evt. begrænsende overbevisninger. Jeg bruger hypnosen og terapien til at foretage ændringerne.
De gode nyheder er så, at der findes effektive måder hypnoseterapien kan suppleres på. Og det er noget som jeg har gjort det til eet af mine kæreste specialeområder. Det har jeg gjort netop fordi jeg selv har gennemgået en positiv udvikling, og har arbejdet med det professionelt i flere år.
I et forløb hos Hypnose Nord lærer du tilmed så meget om selvværdet og dets dannelse, at du får et helt andet ståsted ift. evt. egne børn.
Hypnoseterapien er generelt et effektivt redskab til at ændre på din “programmering” og føre dig til et bedre og styrket selvværd. Og hypnoseterapien kan integrere mere støttende overbevisninger så du kommer i mål. Derudover trækker jeg på meget anden viden og visdom, herunder stoisk og buddhistisk livsfilosofi.
Et typisk forløb
Et typisk forløb består i, at vi først afdækker problemet og dit ønskede mål. Det er nødvendigt, at forstå baggrunden for det lave selvværd. Samtidig lærer du nødvendige færdigheder der gør, at du kan slukke for dit indre alarmberedskab. Alt sammen når vi på den første samtale plus en kort hypnoseseance til at forbedre din sindstilstand her og nu.
På anden seance, sætter vi herefter ind på at gendanne og endda øge dit gode selvværd og søge at fjerne årsagerne til, at det har været lavt. Nogle gange kan flere seancer været påkrævet for at kunne fjerne årsagerne.
Når det så også er på plads, etablerer vi grænse for din nødvendige selvbeskyttelse.
Sideløbende lærer du en del om sindet og om dig selv.
Det skal dog siges, at ikke 2 mennesker er helt ens, og graden af det lave selvværd kan variere. Men som udgangspunkt beskriver ovenstående nogenlunde et typisk forløb.
Specialisten i selvværdsproblemstillinger
Jeg er specialist i komplekse mentale problemstillinger som lavt selvværd, og har dygtiggjort mig indenfor emnet i mange år, ligesom jeg har set og oplevet mange forskellige tilfælde. Problemet kan være komplekst, men det behøver vejen ud af det og mod et bedre selvværd, dog ikke at være. Hypnoseterapi har nemlig gode redskaber, som kan hjælpe dig hurtigere i mål med et bedre selvværd.
Book en tid
Brug for at kontakte mig?
Vælg enten muligheden for at skrive mig en sikker (krypteret) mail ved at trykke på knappen herunder, book mig til en uforpligtende samtale via knappen “Book en tid” eller ring til mig på: +45 3065 4863.